UN DIFÍCIL CAMÍ PER AJUDAR
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: Serial Seeds | Fashion

Col·lecció: Serial Seeds

UN DIFÍCIL CAMÍ PER AJUDAR

Crònica

EL FAB LAB DE L’IED COMENÇA A PRODUIR ULLERES I PANTALLES PER SANITARIS I ALTRES COL·LECTIUS EN LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

Com a escola de disseny, l’IED porta 25 anys a Espanya. 25 anys en els què sempre ha sigut un agent social actiu de la vida de les ciutats on hi té les seus. Compromès amb els barris, l’entorn i generant teixits econòmics al seu voltant i amb iniciatives de suport a diverses iniciatives socials.

Amb la crisis del COVID 19 ens vam preguntar què podíem fer que estigués al nostre abast. Els nostres enginyers del FAB LAB, amb Ignacio Prieto al capdavant, plantegen la possibilitat de començar a generar un prototip d’ulleres de protecció pels sanitaris.

Davant l’escassetat d’aquest tipus de material als hospitals, centres de salut, residències de persones grans i de les forces de seguretat de l’estat, l’IED desenvolupa un prototip d’ulleres mentre intenta reunir el material necessari, fet que es converteix en una complicada tasca degut a la paralització de l’activitat econòmica considerada no necessària.

Es crea un equip de voluntaris de l’IED que comença a materialitzar la idea durant l’inici del confinament, juntament amb la comunitat maker i amb el ferm i únic objectiu d’ajudar.

No són pocs els obstacles que ens trobem pel camí i que dificulten la producció. Ens sobren les ganes i la voluntat, ens falten materials i patim les dificultats imposades per les institucions a l’hora d’homologar.

Les trucades que durant dies fem a hospitals, Protecció Civil i Instituciones sanitàries ens posen en contacte amb una realitat urgent i molt crítica; els nostres sanitaris lluiten contra aquest virus exposant-se a un contagi (com les xifres demostren) per falta de protecció. Els responsables de compra de material sanitari ens expliquen el que estan vivint amb tanta angoixa com emoció per saber que poden rebre material que els ajudi a protegir-se.

Parlem amb metges, metgesses, infermers i infermeres de tota Espanya, Protecció Civil i diverses institucions sanitàries per intentar superar la barrera de la homologació del material sanitari. La seva atenció ens ha retornat la il·lusió i ens ha donat motiu per seguir endavant amb el nostre esforç. Les converses d’aquests dies quedaran gravades a la nostra memòria i ens han recordat que rere les paraules “sanitaris” o “membres de les forces de seguretat de l’estat”, hi ha el Juan Manuel, l’Esmeralda, l’Antonio o la Maria…

En paral·lel a tota la feina de contacte amb hospitals, generem uns estrictes protocols de treball en el FAB LAB amb voluntaris de l’IED tot seguint l’objectiu de preservar la salut dels nostres companys i companyes.

El prototip està llest per començar la seva fabricació en temps rècord. No arriben els materials, però confiem en anar rebent-los poc a poc. La ruptura de la cadena de subministrament anunciada, va arribar abans del què esperàvem com a conseqüència de l’enduriment de les mesures decretades pel Govern.

Per fi, des del dia 8 d’abril, el FAB LAB de l’IED està produint a ple rendiment tant les ulleres estanques de protecció sanitària com les pantalles per tots aquells que les puguin necessitar (treballadors de supermercats, residències, transportistes, farmacèutics, etc.).

COM SÓN LES ULLERES DISSENYADES AL FAB LAB DE L’IED?

CARACTERÍSTIQUES FUNCIONALS

Les ulleres s’han dissenyat amb l’objectiu d’oferir un elevat grau d’estanquitat evitant que el sanitari o qui les porti rebi esquitxos, minimitzant el risc de transmissió del coronavirus Covid-19 a través de les llàgrimes i les secrecions conjuntivals.

S’ha provat la seva capacitat anti vaho /anti entelament.

Estan dissenyades per una millor adaptació al seu ús amb mascaretes i EPIs. Es recomana especialment la seva utilització amb còfia i mascareta.

S’ajusten al cap a través d’unes gomes i tenen una mida estàndard basada en estudis antropomètrics.

CARACTERÍSTIQUES DELS MATERIALS UTILITZATS A LA FABRICACIÓ

Polipropilè 0,5mm d’espessor. És resistent a l’aigua i per tant, evita el traspàs d’humitat i d’aigua, compleix així amb la seva funció de protecció.

La làmina de 0,5mm pot ser sotmesa a flexió o fatiga sent altament resistent, podent adaptar-se a llargues jornades de treball.

Es pot desinfectar i netejar mitjançant sabons, solucions d’alcohol, etc., ja que és molt resistent a diversos químics. Si la esterilització que es va practicar als equips es  mitjançant ozó, com s’està fent en altres comunitats amb el material cedit, aguanta entre 10-100 cicles d’esterilització.

Espuma de poliuretà de 3mm d’espessor. Permeten assegurar un millor segellat en la junta mecànica frontal. Si la esterilització es fes mitjançant ozó, es podria prescindir d’aquesta i utilitzar polipropilè.

PETG 0,5 mm. Permet la transparència de grau òptica i aguanta l’esterilització per ozó.

Superades les proves amb el prototip, ens queda salvar l’últim i més complicat obstacle: aconseguir una homologació/aprovació per les autoritats sanitàries que han endurit aquestes mesures des del començament de la crisi.

Amb l’objectiu d’avançar en el projecte, l’IED crea un repositori a GitHUB on comparteix tota la documentació. Aquest repositori és accessible per a qualsevol usuari, inclosa la comunitat maker, sota la llicència MIT, que permet la seva reproducció, fabricació o ús de les solucions que hi figuren.  El prototip d’ulleres de l’IED va rebre una acollida excel·lent i des de la iniciativa Coronavirus Makers, estan reproduint el prototip i provant-lo, ja que aporta diverses solucions a bloquejos amb els què altres dissenys s’estaven trobant per la producció d’unes ulleres efectives, de baix cost i amb la possibilitat d’un elevat volum de producció.

Una de les parts més complexes de produir material no homologat ha sigut crear un cordó sanitari que garanteixi que el material no ha sigut manipulat per positius en COVID19, així com complir amb les mesures de distanciament social amb la finalitat d’evitar el contagi entre treballadors.

Els voluntaris que avui estan a la cadena de muntatge del FAB LAB de l’IED estan protegits amb EPIs i compleixen amb les normatives de separació i la resta de protocols de seguretat marcats per les autoritats sanitàries. La cadena de custòdia dels elements produïts compleix també amb les prescripcions sanitàries per assegurar que el producte arribi en perfectes condicions i sense perill de contagi.

Encara no hem aconseguit l’homologació exigida pel Govern però ho seguirem intentant. No obstant, estem segurs que hi ha institucions que les rebran de bon grat, ja que tant el material com els processos utilitzats compleixen amb els estàndards de qualitat requerits.

Avui, per fi, hem pogut començar la producció i esperem arribar a poder donar 2.000 unitats d’ulleres, i el mateix número aproximadament de pantalles.

Confiem en què les nostres ulleres sanitàries i les nostres pantalles ajudin a preservar la salut de moltes persones i facilitin la feina de tots aquells que s’exposen a diari per cuidar-nos.

Si algun hospital, residència de persones grans, ajuntament, cos de seguretat de l’estat, etc., està interessat en rebre aquest material, pot enviar-nos un mail a e.arjona@madrid.ied.es