Reconnectar amb la natura a través del disseny biofílic
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: COLOUR ME IN | Fashion

Col·lecció: COLOUR ME IN

Reconnectar amb la natura a través del disseny biofílic

Interface, companyia global de paviments comercials modulars i líder en sostenibilitat, ha convidat els estudiants del Títol Superior en Disseny d’Interiors i en Disseny de Producte de l’IED Barcelona a pensar sobre el repte Nature Beyond Design per explorar nous conceptes d’espais, serveis i productes capaços de reconnectar els éssers humans amb la natura i d’oferir un impacte positiu als individus i a la societat.

Les propostes investiguen escenaris presents i futurs des d’una visió creativa, innovadora i sostenible, i es concentren en la recuperació i redefinició d’entorns naturals de la ciutat de Barcelona, la concepció d’espais de socialització, la creació de nous materials o la generació d’experiències virtuals.

En el marc d’aquesta col·laboració centrada en els projectes de final d’estudis, els enfocaments, molt diversos entre ells, tenen el denominador comú d’aplicar principis del disseny biofílic, un dels grans eixos d’actuació d’Interface en la seva aposta per la creació ‘d’espais positius’ des del human-centered design.

Per la companyia, segons les paraules del seu Concept Designer, Odille Beranger, “escollir un tema tan atractiu com el de “Nature Beyond Design” mentre travessem un període tan particular, ens permet reconsiderar el poder beneficiós de la naturalesa pel nostre benestar i la nostra salut i com el nostre vincle amb ella ens fa més vius quan la respectem. Una gran oportunitat perquè els estudiants explorin noves connexions i llocs de comunió entre la natura i el Human Center Design”, afegeix.

D’altra banda, la directora operativa de l’Àrea Design de l’escola, Raffaella Perrone, subratlla que “vivim en un moment molt estimulant pels professionals i estudiants de disseny, ja que la Quarta Revolució Industrial ha accelerat els processos de producció, usabilitat i consum, posant en crisis un model poc sostenible a llarg termini”. 

Segons la seva opinió, la natura “és font d’inspiració, és origen de les coses, material simple, entorn on viure i a partir del qual podem millorar.  Es tracta d’integrar-nos amb ella i no imposar-nos a ella”. 

Com ens fa sentir un determinat espai? De quina manera es pot afavorir aquesta afinitat amb el medi natural des de les disciplines d’interiors o de producte? Les formes orgàniques, la ventilació i la il·luminació; la vegetació, la selecció de materials naturals o la generació d’experiències són alguns dels aspectes contemplats en els projectes finals dels alumnes de l’IED Barcelona.

Descripció de projectes

‘Frequenza’ de Valentina Maria Grazia Loffa. Títol Superior en Disseny especialitat en Disseny d’Interiors.

Frequenza proposa apropar el món natural als ciutadans de Barcelona a través d’un espai concebut com a clínica de plantes i taller educatiu. Pensat per recuperar l’històric hivernacle del Parc de la Ciutadella, el disseny contempla una façana intel·ligent que transformaria l’elevada contaminació acústica de la zona en freqüències d’entre 10 a 100 hertzs. Aquestes freqüències serien responsables de sanejar les plantes que els ciutadans portaran al centre.

Conjuntament amb aquesta funció, l’estudiant ha dissenyat un altre espai dedicat al taller per un estudi en major profunditat del món vegetal i un bar situat a  la zona d’entrada per degustar les diferents aigües del planeta.


‘Unrooted Communities’
de Tahani Barada. Undergraduate Degree in Design specialisation in Interior Design. 

Unrooted Communities es concep com un espai de trobada per recuperar el sentiment de comunitat i el retorn a les arrels a través de l’art dels aliments, el seu cultiu i preparació en un entorn d’intercanvi.

La construcció, de forma circular, està coronada per un terrat que al·ludeix a la idea de protecció tot i l’absència de parets, i que combina la modernitat amb el primitivisme. El disseny plantejat inclou un jardí – hort central, entorn el qual se situa un gran foc per cuinar els aliments i enfortir el sentit de pertinença i calidesa.

Amb una estructura principal d’argila i terractora i un sostre de bambú i palla, tots els materials pensats per la seva construcció són naturals. A més, s’abasteix d’energia solar i d’aigua de pluja.

Déjà Vu de Mariana Ramírez. Títol Superior en Disseny especialitat en Disseny d’Interiors.

D’una profunda anàlisi de la situació actual i de possibles escenaris futurs, neix Déjà vu, una experiència multisensorial de realitat virtual compartida, que ens apropa a escenaris naturals de diferents punts del planeta.

Jugant amb el temps i l’espai, el projecte demostra el potencial de la tecnologia humanitzada en la generació de connexions amb el medi natural i, al mateix temps, entre persones. Així, apel·la als sentits en recrear espais centrats en la naturalesa de països com Colòmbia, Islàndia o el Japó. L’objectiu és promoure la desconnexió mental i el sentiment de pertinença des d’un enfocament didàctic i lúdic.

Transgea de Anna Valdeolivas. Títol Superior en Disseny especialitat en Disseny de Producte.

El projecte s’endinsa en l’estudi de la terra com a element d’unió entre naturalesa i disseny per proposar un nou sòl que barregi materials sostenibles i que es concep com a alternativa al paviment artificial en interiors.

El resultat de la investigació és Transgea – nom que combina els termes transformació i Pangea -, una rajola feta a base de sorra i cautxú natural per crear espais, volums i mobiliari mutant. Amb el focus posat en un futur més sostenible, Transgea s’adapta segons la geolocalització i el seu caràcter modular planteja possibilitats infinites.