Off-limits mobility: Solucions per la micromobilitat del futur
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: COLOUR ME IN | Fashion

Col·lecció: COLOUR ME IN

Off-limits mobility: Solucions per la micromobilitat del futur

En un context de constant canvi i evolució, la micromobilitat, caracteritzada pels vehicles petits i d’ús individual, emergeix com a la millor opció per a les ciutats del futur, cada vegada més massificades. Aquesta nova mobilitat és més lliure i ràpida i permet desplaçar-se amb més facilitat entre espais intra i extra urbans. A més, amb la incorporació dels últims avenços tecnològics, neixen funcionalitats que canvien per complet l’experiència de conducció.

Aquesta nova mobilitat es planteja com un repte pels dissenyadors de la indústria de transport que, a banda d’adaptar els nous models a aquest escenari urbà, han de tenir en compte la sostenibilitat i l’impacte en el medi ambient.

Els estudiants del Títol Superior en Disseny de Producte, itinerari en Transport, han presentat els seus projectes de final de grau que, emmarcats en aquest context inèdit, ofereixen la solució a les necessitats de les futures generacions.

Els projectes finals s’han desenvolupat durant sis mesos i s’han presentat primer en la seva fase de desenvolupament, per a què professors i professionals poguéssin orientar els estudiants i donar-los les últimes indicacions i, després, en una exposició final que a causa de la situació actual s’ha realitzat de manera virtual amb un jurat internacional format per experts del sector.

Aquest any, per culpa de la situació actual i de la impossibilitat de no poder treballar al taller de l’escola, els alumnes han hagut de desenvolupar més les seves competències digitals. Tot i les dificultats, raffaella Perrone, Directora Operativa de l’Àrea de Disseny, declara que “els resultats han sigut sorprenents i la comunicació dels projectes molt eficient”. I afegeix que, presentar les tesis finals de manera virtual “potencia les futures competències professionals dels estudiants per treballar amb empreses estrangeres”.

 

Descripció dels projectes

HONDA CR DAKAR
Alumne: Guillem Garriga

El prototip de l’Honda Dakar és una motocicleta offroad dissenyada amb la intenció que sigui viable, tangible i el més funcional possible, per les carreres de resistència i, en especial, per la París-Dakar de 2030. Aquesta motocicleta és cent per cent elèctrica i els seus trets estètics segueixen la línia de disseny que Honda està creant al seu estudi Honda R&D a Roma.

Aquest vehicle està dissenyat amb materials com la fibra de carboni, el tità o el magnesi, perquè pugui resistir a les competicions d’alt nivell. A més, cadascuna de les peces que el formen està preparada per aguantar les condicions adverses del clima i el sòl del desert. 

AMD VRM
Alumne: Sergio Salto 

La particularitat de AMD VRM resideix en un disseny pensat per un usuari molt específic: els Gamers. 

Seguint l’objectiu d’aconseguir que aquests experts en videojocs puguin viatjar mentre segueixen gaudint de la seva passió, aquest model incorpora tant un mode de conducció autònoma, que els permet seguir connectats, com un mode de conducció manual, per a què puguin deixar enrere el món virtual i gaudir de l’experiència de conduir. 

El vehicle també inclou tots els gadgets necesseais per aquesta tecnologia innovadora, la qual també permet que cada usuari personalitzi l’estètica del seu model de manera virtual. 

CUPRA DUOS
Alumne: Edgar Millán 

Cupra DUOS és un vehicle dissenyat per gaudir tant de la ciutat com del món rural. Està dissenyat perquè pugui moure’s entre aquests dos escenaris sent el més sostenible possible amb el medi ambient. D’aquesta manera, vol evitar al màxim l’impacte i el col·lapse de l’entorn que ens envolta. 

Com que és un vehicle pensat per un terreny semi-urbà, s’han tingut en compte certs criteris bàsics com l’alçada dels baixos del cotxe per evitar possibles impactes. 

ALTERED EGO
Alumne: Juanjo Masero Pérez 

El projecte ALTERED EGO és un canvi de paradigma. Representa la transició de la condició humana de la part física a la digital. En aquest escenari especulatiu, les ciutats no tenen un lloc tangible i per tant, tampoc tenen límits físics com l’espai o la densitat de la població. 

El vehicle, denominat ZÉRO, és completament digital. El seu cos està dissenyat amb un tractament molt pur i atlètic i destaca per trencar amb les proporcions dels automòbils d’avui en dia. Entre algunes de les seves característiques hi trobem una coberta semi transparent, que difumina la diferència entre exterior i interior, i un seient ergonòmic amb el qual el conductor pot gairebé estirar-se, ja que no ha de conduir.  

POLESTAR REN
Alumne: Marcel Domènech i Robert 

POLESTAR REN és un vehicle off-road, elèctric i compacte, dissenyat per facilitar el desplaçament de tots aquells creadors de contingut que necessiten moure’s per diferents espais, tant dins com fora de la ciutat.

Amb l’objectiu de facilitar la feina a aquests creadors, el vehicle inclou peces extraïbles i intercanviables. Els compartiments d’emmagatzematge posterior per exemple, es poden utilizar com a seients i, les llums davanteres com a llanternes. A més, l’espai està perfectament adaptat per transportar tots els gadgets que aquests creadors de contingut necessiten per treballar (trípodes, càmeres fotogràfiques i de vídeo, etc.).

INFINE
Alumne: Xabier Romero Talacchia 

INFINE s’emmarca en un context d’hiperconnectivitat en el qual la mobilitat estarà controlada per la intel·ligència artificial.

Aquest vehicle vol mantenir el sentit de la propietat redefinint el concepte d’espai en la mobilitat urbana i, per fer-ho, incorpora conceptes de biomètica i tecnologia tèxtil al seu disseny. INFINE pot plegar-se sobre si mateix i incorpora un menú interactiu amb el qual l’usuari pot controlar el vehicle i crear una connexió més intuïtiva que millori l’experiència de conducció.