Nova vida a les jaquetes salva vides
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: Serial Seeds | Fashion

Col·lecció: Serial Seeds

Nova vida a les jaquetes salva vides

Dos alumnes de Disseny de Producte de l’IED Barcelona han viatjat a l’illa grega de Lesvos per conèixer la realitat de l’illa i ajudar a l’equip de taller de confecció de la ONG local, Lesvos Solidarity. Aquesta oportunitat els hi ha proporcionat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que va premiar-los pels seus projectes sobre la reutilització de les jaquetes salvavides abandonades a la platja com a conseqüència de la crisi dels refugiats.

Una d’aquestes propostes va ser la de Gabriela Serrano, que va utilitzar la tela i la corretja de la jaqueta per crear una ronyonera, a la què va anomenar Fanny Pack Switch. L’altra, va ser el projecte Foampot, creat per Vittorio Lombardo i que proposava aprofitar l’espuma de les jaquetes per crear un material nou que permet fabricar altres productes.

Fanny Pack Switch

Foampot

L’experiència ha sigut una oportunitat molt bona pels estudiants per poder conèixer la realitat dels refugiats en primera persona. Després de tornar del viatge, Gabriela Serrano posa èmfasi en recordar que “no s’ha de normalitzar aquesta situació”, sinó tot al contrari, que cal donar-li visibilitat i “cadascú posar un petit granet de sorra” per ajudar a canviar-la. També explica que “no tenim la sort de poder decidir on naixem” però que independentment del nostre lloc de naixença, “tots tenim uns drets que s’han de garantir”.

Vittorio Lombardo, per la seva banda opina: “el món no necessita una làmpada més, sinó una jaqueta menys”. També anima als dissenyadors i a les universitats de disseny a veure i aprendre d’aquest problema i a apostar per la sostenibilitat. 

Actualment a l’illa de Lesvos hi ha més de 35.000 refugiats i, gràcies a projectes com aquests, s’ajuda a crear consciencia social i donar visibilitat a la situació que es viu arreu d’Europa.  Un cop més, el disseny demostra el seu compromís amb la societat i la voluntat per canviar-la, i tot sense deixar de seguir la via cap a la sostenibilitat.