NEW CRAFTS – DIGITAL REVOLUTION: El disseny com a pont entre artesania i fabricació digital
EXPLORE IED BARCELONA
 

PROJECTE: FRESH FACES UNIQUE EDITION | Management

PROJECTE: FRESH FACES UNIQUE EDITION

L'estudiant Julià Serra amb Ferran Collado
L'estudiant Julià Serra amb Ferran Collado

NEW CRAFTS – DIGITAL REVOLUTION: El disseny com a pont entre artesania i fabricació digital

En un context com l’actual, on cada vegada més usuaris giren la mirada a creacions personalitzades i millors experiències, la tecnologia pot convertir-se en una gran eina al servei dels oficis tradicionals. Sota aquesta premissa neix New Crafts_Digital Revolution, un projecte de col·laboració entre el IED Barcelona i Artesania Catalunya de la Generalitat que en el seu sisè any compta també amb la col·laboració tecnològica de BCN3D i el Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia.

Enfocada a combinar l’artesania amb els nous processos digitals de fabricació i producció, aquesta iniciativa s’ha materialitzat en projectes que exploren diferents processos creatius híbrids entre la creació artesanal i la fabricació digital.

“Les sinergies que s’han creat entre alumnes i artesans durant el desenvolupament d’aquest projecte han suposat un punt d’inflexió important en l’aprenentatge dels dissenyadors. El valor de l’artesania com un dels camps d’acció per al disseny de producte respon a un dels pilars conceptuals proposats per la New European Bauhaus: la bellesa. New Craft_Digital Revolution obre un nou paradigma en el qual disseny, tecnologia i artesania poden generar noves formes de bellesa.” Raffaella Perrone, directora de l’Àrea Design de l’IED Barcelona.

La revolució digital de l’artesania 

Els projectes són el resultat del treball d’estudiants del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Producte de l’IED Barcelona, de la mà de cinc mestres artesans: Trinidad Contreras (ceràmica), Ferran Collado (vidre), Rosa Cortiella (ceràmica), Francesca Pinyol (tèxtil) i Florentine Kitchen Knifes (ganivets), i mitjançant la combinació de tècniques tradicionals amb les últimes tecnologies i eines digitals, com a impressores 3D, talladores làser o brodadores digitals.

Així, destaquen la singularitat i la innovació en dissenys de productes, que combinen artesania i tecnologia, altres peces de caràcter més artístic realitzades amb fabricació digital experimental, solucions sostenibles que incorporen els avantatges de la tecnologia o productes d’ús quotidià revisats des del prisma del disseny.

Una iniciativa, New Crafts_Digital Revolution, amb la qual  l’IED Barcelona i Artesania Catalunya, així com els seus partners BCN3D i el Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia, pretenen reivindicar el mestratge de l’artesà, el desig de fer un treball bé per si mateix, i inculcar aquesta filosofia en els nous dissenyadors digitals perquè apliquin aquests processos amb una perspectiva avantguardista.

Projectes destacats

Solos

Alfredo Pazymino en col·laboració amb Ferran Collado

La proposta, realitzada en impressió 3D, combina en un sol kit una ampolla de whisky i un got en el seu interior. El seu disseny, simple però innovador, s’inspira en la idea de gaudir en solitud d’aquesta beguda destil·lada. Feta de cristall i fusta, a més d’un tap en suro, la seva peça principal consta de cinc components que es fusionen per a contenir el got.

Путь (Viatge) 

Daria Gorkun en col·laboració amb Rosa Cortiella

Combinant tècniques tradicionals de la ceràmica russa i impressió 3D, Путь (Viatge) és un autoretrat de la pròpia estudiant carregat de simbolisme. El treball tradicional de la ceràmica, impredictible i independent, es combina amb una tècnica moderna, innovadora i precisa, per a donar vida a un producte que representa la bellesa i unitat que existeix en el contrast.

Eternal

Iker Borde en col·laboració amb Rosa Cortiella

Eternal és un mouse per a ordinador que combina ceràmica clàssica en la seva part superior i impressió 3D en la base. Així, l’ús de la ceràmica, en la combinació de blau i blanc i amb efecte desgastat, ofereix un acabat suau i tradicional, mentre que la precisió de la fabricació digital permet unificar les peces superiors i albergar, al mateix temps, els components electrònics.

3D Crafted Chef Knife

Jingchuan Yang en col·laboració amb Florentine Kitchen Knives

3D Crafted Xef Knife és un elegant i funcional ganivet de cuina el mànec del qual està realitzat en impressió 3D. Inspirant-se en la marca Florentine Kitchen Knives, amb seu a Barcelona, l’estudiant ha volgut explorar les possibilitats de personalització dels seus productes mitjançant l’ús d’aquesta tècnica, que permet obtenir majors patrons gràfics per als seus dissenys.

Axis

Julià Serra en col·laboració amb Ferran Collado

Axis és una peça escultòrica en forma rellotge de sorra que fusiona el bufat en vidre amb la impressió 3D. Refinat i innovador, el producte l’integren tres tubs principals amb sincronitzacions diferents  i on els colors de les sorres emprades s’inspiren en el tradicional Mercat de Santa Caterina a Barcelona.

Aedēs

Lorenzo Caula en col·laboració amb Rosa Cortiella

Aedēs és una vaixella inspirada en la ceràmica de Sardenya els gràfics de la qual estan dissenyats digitalment i gravats amb tall làser.  De formes orgàniques i irregulars, pròpies de la creació artesanal, els productes que componen el set estan decorats amb símbols tradicionals, com la murta o la fredeluga. L’ús de la digitalització i el tall làser per a aplicar els gràfics a la ceràmica redueix els temps de producció associats al dibuix a mà i al tallat.

Melo

Olivia Wärme en col·laboració amb Trinidad Contreras

Melo uneix dos productes en un: una peça de joieria que fa les vegades d’auriculars sense fils. Prenent l’artesanal com a punt de partida, el producte està fet de diferents peces de porcellana juntament amb peces en 3D assemblades, aconseguint així una perfecta fusió d’art, disseny i tecnologia.

Faben

Viktoriya Omelyanovych en col·laboració amb Trinidad Contreras

Faben és una escultura d’art funcional, ja que pot desmuntar-se en tres peces de joieria: un fermall, un collaret i dos arracades asimètriques. Amb un disseny que apel·la als conceptes d’unió i equilibri, els elements que componen aquest delicat producte estan fets de porcellana i llautó.

Moinas

Wanying Wu en col·laboració amb Francesca Piñol

Aquest projecte explora el debat entre desenvolupament tecnològic i sostenibilitat mitjançant la creació de quatre peces tèxtils resultants de l’ús de tècniques tradicionals i digitals. El concepte es materialitza també a través de l’ús de fil blau com a al·lusió gràfica a l’augment del nivell de la mar, així com en les columnes tallades a làser que permeten assemblar les peces de tela i on apareix gravada la paraula temps en diferents idiomes.