Mobilitat inclusiva per a Smart Cities
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar | Management

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar

Mobilitat inclusiva per a Smart Cities

Toyota We és un projecte de Singular Entrepreneurs que compta amb la participació de l’IED Barcelona i LEITAT que concep una nova mobilitat pensada per al conjunt de la societat que proposa solucions per millorar la mobilitat en l’entorn domèstic i urbà. La proposta no només resol les necessitats funcionals sinó també les emocionals i sensorials incorporant elements d’intel·ligència artificial en el dispositiu. Planteja una revolució en la mobilitat de les Smart Cities amb un sistema de plataformes d’ús compartit per a qualsevol tipus d’usuari. Signen el projecte un equip multidisciplinari fomrat per membres de Singular Entrepreneurs, estudiants del Títol Superior en Disseny de Transport, Disseny Gràfic i Disseny de Producte de l’IED Barcelona i enginyers del centre tecnològic LEITAT.

Toyota We planteja un nou sistema de mobilitat per a les ciutats del futur i es compon de dues parts: el dispositiu Toyota ME, ideat per a l’entorn domèstic, i la plataforma Toyota US per a l’entorn urbà.

Toyota ME

Toyota ME és un sistema de mobilitat domèstic que permet desplaçar-se amb total llibertat, convertint-se així en una extensió d’un mateix. El projecte es concep com una solució de mobilitat a 360º dissenyada a mida pensant en el cos de l’usuari i personalitzada segons les dimensions, condicions i preferències de la persona. Amb l’ajuda d’una App, el dispositiu és capaç de memoritzar els espais de la llar per a moure’s amb completa autonomia i llibertat per cada estada.

Les persones usuàries poden personalitzar accessoris com el reposacaps o el reposapeus i quatre diferents modalitats de subjecció. En tractar-se d’un dispositiu intel·ligent, la seva conducció pot ser dirigida pel moviment corporal amb sensors de pressió i giroscopi, a través del contacte amb les mans, mitjançant un joystick o bé amb l’App que incorpora. Toyota ME és capaç de simular el moviment de la marxa al caminar estant assegut, conté diferents modalitats d’elevació i es converteix en llitera per a facilitar la incorporació de l’usuari en superfícies horitzontals. Una solució que fa ús de la intel·ligència artificial en la llar per a millorar el seu benestar.

Toyota US

La proposta va més enllà de l’entorn domèstic quan s’idea un revolucionari canvi de sistema de mobilitat urbà totalment adaptat a les Smart Cities. Per a això, Toyota US sorgeix d’una anàlisi del comportament dels ciutadans en l’actualitat i trenca amb diferències entre col·lectius amb o sense diversitat funcional dissenyant una proposta que integra solucions per a tots.

Toyota US és un sistema de plataformes elèctriques d’ús compartit que circula de manera autònoma per les ciutats. A través de la mateixa App, l’usuari pot sol·licitar desplaçar-se en elles permetent seleccionar la velocitat i les dinàmiques del viatge desitjat. Les plataformes estan dissenyades per a incorporar (o no) el dispositiu Toyota ME fàcilment i permeten realitzar viatges conjuntament amb altres persones acoblant totes dues plataformes i sincronitzant la seva destinació final.

Dissenyades per a adaptar-se a qualsevol obstacle que puguin trobar-se durant el camí gràcies a les seves suspensions, Toyota US garanteix una alta comoditat a l’usuari integrant serveis com el desplaçament via dron, pantalles multifuncionals, sensors que permeten la conducció autònoma i leds senyalitzadors. Emmagatzemades en diferents estacions situades per la ciutat, es conceben com una proposta urbanística que canvia el paradigma de transport urbà i obre una nova perspectiva sobre com ens desplaçarem i relacionarem en els pròxims anys.

Procés de Co-Disseny entre Singular Entrepreneurs, IED i LEITAT.

El projecte neix d’un concurs llançat per l’empresa automobilística Toyota que proposava idear sistemes de mobilitat sense limitacions (The Mobility Unlimited Challenge). Cristian Lago, cofundador de Singular Entrepreneurs, va tenir l’ocasió de participar en els vídeos promocionals de Toyota com a persona experta a Barcelona, sent entrevistat pel seu amic Martyn Sibley qui era coneixedor de les inquietuds de Cristian per crear una nova forma de desplaçar-se.

Estem en una nova era on ens podem permetre fer realitat l’inimaginable, sempre que tinguem atreviment per a això“, afirma Cristian. “Les claus són senzilles: posar en el centre de la qüestió a les persones que seran potencialment usuàries del producte o servei, que aquestes persones liderin el projecte, i a partir d’aquí establir aliances amb altres entitats que permetin executar el projecte. D’aquesta manera podem pensar més enllà dels límits habituals“, conclou.

Per a l’ocasió, Singular Entrepreneurs es va aliar amb l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny amb la finalitat de promoure solucions per a les persones amb diversitat funcional. “Tenir la possibilitat d’estar amb l’usuari real i conviure amb ell, ha estat una part fonamental del procés. Això ens ha permès arribar a propostes que no haguessin estat possibles sense aquesta col·laboració”, apunta Raquel Llabería, docent del IED Bcn i tutora de projecte.

Així mateix, també va participar en el desenvolupament de Toyota We el centre tecnològic LEITAT, la missió del qual és col·laborar en la creació de valor econòmic, social i sostenible a través de projectes innovadors. Experts en materials, sociòlegs, psicòlegs i economistes s’han posat d’acord amb els participants per a valorar la viabilitat del projecte i desenvolupar les propostes tecnològiques plantejades.

Mobilitat emocional

Davant aquesta situació, era important, segons l’estudiant de disseny de transport Juanjo Masero, que no fos un disseny tancat, sinó que s’adaptés a les necessitats de cada usuari i que fora una extensió d’un mateix. “Aquesta possibilitat de millorar la mobilitat facilitada per la personalització del disseny trenca amb la concepció d’una cosa rígida i estàtic. És un valor afegit de la proposta. Aquest micromovimient és molt important”, puntualitza Masero.

A més de trencar amb les barreres brindant una major llibertat i autonomia física per a qualsevol col·lectiu, la proposta també s’atreveix a redissenyar el futur de la mobilitat urbana de la nostra societat. Un pas ambiciós però necessari per a viure un futur més inclusiu i amb igualtat d’opcions per a tots.

 

Créditos 

Singular Entrepreneurs 

Cristian Lago – Cofounder. Psychologist, Master’s Degeee in Health Psychology and Research. 

Daniele Furlan – Cofounder. Economist, MBA, specialized in SME Business competitiveness in complex systems.

Ana Suñé – Promoting authentic Independent Living.

Fernando Sánchez – Psychologist. 

Martí Ballada – Designer.

Marc Monferrer – Web developer.

Estudiants IED Barcelona

Francesco M. Lucini – Estudiant del Títol Superior en Disseny de Producte.

Renata Colmenero – Estudiant del Títol Superior en Disseny de Producte.

Pietro Locatelli – Estudiant del Títol Superior en Disseny de Producte.

Juanjo Masero –  Estudiant del Títol Superior en Disseny de Transport.

David Leon Fiene –  Estudiant de l’Undergraduate Degree in Graphic Design & Motion Graphic.

Marta Vall-Llebrera Panades – Junior Designer in Transportation Design.

Daniel Ricardo Shicshi Luna – Junior Designer in Transportation Design.

Coordinació del Projecte

Andrea Marchesi, Vicedirector de l’IED Barcelona.

Raffaella Perrone – Directora Operativa de l’IED Barcelona.

Oriol Gimerà – Director de Desenvolupament de l’àrea de Design de l’IED Barcelona.

Daniele Furlan – Director de Desenvolupament Future Innovation Tailor-Made School.

Docentes

Raquel Llaberia – tutora de desarrollo.

Marc Bayona – tutor de desarrollo.

Andreu Belsunces – responsable de la fase de investigación.

Robert Thompson – tutor de desarrollo.

Sergi Carbonell – edición de vídeo y consultor de comunicación.

LEITAT

Sergio Martinez – Computer systems and electronics engineer, Principal researcher on smart systems.

Jordi Ricart (PhD) – Electronic engineer, Principal researcher on electronics.

Nuria de Santiago- Textile engineer, Product designer.

Adrian Ortega (PhD) – Ph.D. in mechanics of materials, Researcher on multi-physics modelling and simulation.

Iban Gonzalez – Senior researcher on additive manufacturing.

Pere Badalló (PhD) – Mechanics engineer, Senior researcher on additive manufacturing.

Gabriel Manteca – Software engineer, Researcher on smart systems.

Sergi Ubach – Research engineer on robotics.

Francesc Cortes – Automation engineer, Principal researcher on robotics and automation.

Jordi Magdaleno – Research engineer on robotics.

Xavi Rodriguez – Mechanical engineer.

Miguel González – Product design engineer.

Gerard Musterni – Aerospace engineer, Business Development Manager.

Rubén Barrientos- M.A in transport vehicle design, Senior industrial designer.

Jordi Suarez – Principal engineer on technology integration and product development.

David Gutierrez (PhD) – Energy & Engineering Business Unit Director.