Els secrets dels murs de Poblenou
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: Serial Seeds | Fashion

Col·lecció: Serial Seeds

Els secrets dels murs de Poblenou

L’IED Barcelona Escola Superior de Disseny va presentar en el festival d’il·luminació Llum BCN 2019 Entremurs, una instal·lació efímera i participativa situada en el passatge de Can Picó a Poblenou. La instal·lació proposava una experiència, a través de la llum, en la qual els visitants descobríen les restes de l’arquitectura industrial de Can Picó en relació als edificis més contemporanis del barri.

El projecte va ser dissenyat específicament per a l’espai pels alumnes del Títol Superior en Disseny Gràfic, Disseny de Producte, Disseny d’Interiors i del Postgrau en Disseny d’Il·luminació d’Espais, a partir d’un workshop coordinat per Raffaella Perrone, directora operativa de l’Àrea de Disseny, i Michela Mezzavilla, responsable del Postgrau en Disseny d’Il·luminació d’Espais.

La càlida i històrica petjada del passat en els edificis, amb cicatrius marcades pel pas del temps, explicava la vida dels murs del passatge de Can Picó. Contrastos de textures, proporcions i murs al llarg del temps es materialitzaven en la instal·lació. Durant el recorregut, els visitants descobrien la memòria industrial de Poblenou acompanyats per les seves ombres que variaven de mida i color, simulant el pas del temps. Aquests elements eren el reflex d’una història construïda pels nostres avantpassats, projectades per aquells que marquen el present i definiran el futur de la ciutat. En la promenade urbana, el blau es fonia amb el vermell, permetent a les persones experimentar un canvi cromàtic que aportava una nova percepció de la instal·lació.

Es tractava d’un projecte participatiu que generava una experiència sensorial i auditiva en el qual els usuaris i les seves ombres eren els veritables protagonistes. En aquest sentit, la llum es convertia en l’element que revelava els secrets de la història urbana de Barcelona. Una proposta intangible, immaterial i sostenible, ja que no generava cap impacte en l’espai, que posava èmfasi en el poder de la llum com a nexe narratiu.

CRÈDITS

Alumnes: Maïté Cayuelas, Valentina Maria Grazia Loffa, Andreu Martí Vaquer, Paola Medina Querini, Camilla Morandi, Gaia Pantalone, Elena Rubio Mosquera, Máximo Scopinaro e Igor Socheleau.

Tutores: Michela Mezzavilla y Raffaella Perrone.

Consultor de producció: Juanra Valladares.

Coordinació: David López.

Amb la col·laboració de: ESCENOTECNIC.