L’IED ÉS PARTNER OFICIAL DE LA NOVA BAUHAUS EUROPEA
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: Síntesi | Visual

Projecte: Síntesi

L’IED ÉS PARTNER OFICIAL DE LA NOVA BAUHAUS EUROPEA

L’IED Istituto Europeu di Design és un dels socis oficials de la Iniciativa de la Nova Bauhaus Europea, seleccionada per la Comissió Europea. La Nova Bauhaus Europea (NEB) és un moviment creatiu i interdisciplinari que convoca un espai de trobada per a dissenyar futures formes de vida, situat en la convergència entre art, cultura, inclusió social, ciència i tecnologia.

El futur d’Europa serà híbrid i transversal. El disseny, com a cultura i llenguatge transformador, ha d’ajudar a potenciar i compartir els valors de la NEB entre institucions, professionals i ciutadans de tots els llocs i àmbits. En aquest context, el Mediterrani és una zona de gran rellevància pel seu paper de pont en termes de medi ambient, cultura, geografia i història. És una dimensió vital de la integració europea i proporciona vies per a entendre la creativitat i la innovació i per a fomentar la diversitat per a una economia i una societat més sostenibles. L’entorn geogràfic comú i, al seu torn, els reptes compartits, de l’ecosistema Euro- Mediterrani representen una plataforma única, especialment per a la transformació verda i inclusiva, que pot ajudar a difondre els valors d’Europa, i de la NEB, a diferents contextos.

Dins d’aquest panorama, la Xarxa IED -Itàlia, Espanya i el Brasil- es configura com un punt de trobada i un laboratori col·laboratiu i integrat de recerca i innovació en l’àrea Euro-Mediterrània.

LA PARTICIPACIÓ DE L’IED EN EL NEB

L’IED participarà activament en el moviment del NEB involucrant a les seves comunitats i xarxes intersectorials per a fonamentar la iniciativa a nivell local i més enllà de les fronteres europees. La contribució serà triple: un espai experimental, un entorn generatiu i un sistema multipolar de comunicació i difusió.

Les activitats seran les següents:

1. Dos FÒRUMS DE PREVISIÓ sobre l’Economia Taronja Euromediterrània, el primer dels quals està previst per a la primavera de 2022.

2. Una sèrie de CONVERSES i TALLERS PRÀCTICS, amb l’objectiu de posar en contacte a persones de tota la regió euromediterrània perquè comparteixin idees i perspectives sobre les necessitats i els possibles mètodes d’aplicació per a un futur sostenible, i perquè generin solucions inclusives per a afrontar els reptes d’una societat pandèmica i post- pandèmica.

3. Materials de difusió i explotació, com a PUBLICACIONS, ARTICLES i VÍDEOS, per a oferir una plataforma i un fòrum amb l’objectiu de que persones de diversos estils de vida i de la cultura comparteixin i aprofitin les experiències locals i transnacionals.

L’IED organitzarà sistemàticament reunions amb les autoritats locals, les associacions comercials i culturals, el món acadèmic i els ciutadans, inclosos els joves, per a comprendre millor les necessitats i els interessos, i prioritzar els temes i les intervencions.

Massimo Rosi, CEO de l’IED diu:

“Al llarg de la seva història,  l’IED sempre ha promogut els valors europeus i ha fomentat una dimensió cultural transnacional de la innovació sostenible. Avui estem molt orgullosos de contribuir a l’èxit del moviment de la Nova Bauhaus Europea i de compartir les nostres experiències amb l’àmplia Comunitat NEB: un paradigma nou, disruptiu i col·laboratiu per a una Europa més forta, bella i sostenible”.

SOBRE LA INICIATIVA NEW EUROPEAN BAUHAUS

La iniciativa de la Nova Bauhaus Europea connecta l’Acord Verd Europeu amb els nostres espais vitals. Fa una crida a tots els europeus perquè imaginin i construeixin junts un futur sostenible i inclusiu que sigui bell per als nostres ulls, ments i ànimes.

La nova Bauhaus Europea:

– Reunirà ciutadans, experts, empreses i institucions i facilitarà les converses sobre com fer més assequibles i accessibles els espais vitals del demà.

– Mobilitzarà a dissenyadors, arquitectes, enginyers, científics, estudiants i ments creatives de totes les disciplines per a reimaginar la vida sostenible a Europa i més enllà.

– S’esforçarà per millorar la qualitat de la nostra vida en el dia a dia. Destacarà el valor de la simplicitat, la funcionalitat i la circularitat dels materials sense comprometre la necessitat de comoditat i atractiu en la nostra vida quotidiana.

– Proporcionarà suport financer a idees i productes innovadors mitjançant convocatòries de propostes ad hoc i de programes coordinats inclosos en el Marc Financer Pluriennal.

Més informació en https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_es