LET’S GO BACK TO THE ORIGINALS
EXPLORE IED BARCELONA
 

Colección: DINO | Fashion

Colección: DINO

LET’S GO BACK TO THE ORIGINALS

L’IED Barcelona idea el primer uniforme femení de bàsquet per a la disciplina de bàsquet 3×3 per a la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA). El projecte “LET’S GO BACK TO THE ORIGINALS” sorgeix de la idea de crear una col·lecció de peces de roba que s’adaptin al cos femení per potenciar els seus moviments i rendiment esportiu. La proposta s’ha dut a terme per oferir un equip funcional, estètic i reglamentari per a les jugadores de la disciplina 3×3 de bàsquet, una modalitat que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha incorporat com a esport olímpic en els Jocs Olímpics de Tokio 2020.  

Darrerament, el bàsquet s’ha caracteritzat per una vestimenta pensada pel cos masculí a nivell estètic, de patró i mida. L’uniforme actual, que vesteixen tant homes com dones, dificulta la llibertat de moviments del cos femení perjudicant, d’aquesta manera, el seu rendiment, ja que en cap cas respon a les seves necessitats físiques. Les esportistes han d’adaptar la equipació al seu cos i fins i tot vestir roba compressora sota l’uniforme oficial per millorar el seu confort. Davant de tal situació, l’IED aposta pel disseny d’una col·lecció que redefineix l’uniforme de bàsquet femení pensant específicament en l’anatomia de la dona.

Les dissenyadores Denise Graus i Sheila Casado del BA (Hons) in Fashion Design han desenvolupat aquest projecte a l’INNOVATION LAB de l’IED, amb la coordinació d’Horge Pérez. Per tal de saber les necessitats reals, van realitzar un estudi a diferents esportistes del 3×3 a esdeveniments a Praga i Bucarest i van testejar les seves propostes amb jugadores de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB). Gràcies a l’estudi, a més del disseny, també plantegen la primera guia de talles universal pel cos femení. Amb aquest projecte, es ressalta l’evolució de l’esport femení i, a través del desenvolupament de la indumentària, és una manera de buscar la igualtat amb l’esport masculí. 

Inspirat en els uniformes de les dècades dels seixanta-setanta, s’ha dissenyat un uniforme atemporal, més funcional i coherent amb el cos femení i la seva comoditat, i que permeti realçar un esport dinàmic i àgil. Per aquesta raó, es crea unes talles específiques per a jugadores de bàsquet que no només s’adapta a l’amplada de la persona, sinó sobretot a la llargada de la peça, afegint tres talles més a les existents (S+, M+ i L+) que fins al moment només existien en els uniformes masculins.

Pel què fa a la comunicació de l’uniforme, s’ha apostat per implementar opcions de gràfic basades en el moviment del bàsquet, és a dir, un desplaçament majoritàriament diagonal i vertical, on les extremitats sempre estan actives; per aquest motiu es proposa una gràfica lateral o vertical que visualment aconsegueix una imatge molt més clara i potent, inspirant-se en les samarretes originals del bàsquet.

Amb l’ús de la tecnologia “seamless” (sense costures) ha estat possible crear la peça amb un mateix teixit, sense talls. Una tècnica que permet jugar amb diferents elasticitats i compressions, adaptant-se millor a les necessitats de les jugadores i reduint el residu del teixit. A més, permet generar un conjunt de trames que obre infinites possibilitats a nivell gràfic i de disseny, partint d’un mateix patró, aportant un resultat 100% personalitzable per a les diferents seleccions femenines que participen en els campionats de 3×3.

Els uniformes s’han desenvolupat conjuntament amb Lurbel, empresa que ha materialitzat el projecte, innovant en els materials a través de la introducció de nous filaments amb diferents composicions amb la finalitat de crear una peça elàstica, no cenyida al cos, buscant la màxima comoditat i creant una estètica innovadora pensant en el cos femení i les seves necessitats al jugar a bàsquet. Les grans capacitats transpirables del teixit, l’efecte antibacterià i l’assecat ràpid, són la base de la funcionalitat  de l’uniforme que està compost per polyester, polyamide i elastane.

Aquest projecte és només el prinicpi d’un pla a llarg plaç per dissenyar un uniforme de bàsquet 3×3 per a dones. Encara cal que es desenvolupin nous pasos claus amb les propies jugadores, però no deixa de ser un primer moviment per millorar el confort de les esportistes.

 

CRÈDITS

Dissenyadores: Denise Graus i Sheila Casado

Director Innovation Lab IED Barcelona: Horge Pérez

Producció: Lurbel

Fotografies: Denise Graus

Model: Arni Cortés