GUANYADORES DELS FASHIONERS OF THE WORLD 2019
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: Emotional Bites | Design

Projecte: Emotional Bites

GUANYADORES DELS FASHIONERS OF THE WORLD 2019

Els alumnes del Títol Superior en Disseny de Moda i el BA (Hons) in Fashion Design han presentat les seves col·leccions de final de carrera en la desfilada organitzada per l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny al Recinte Modernista de Sant Pau. En aquesta edició s’han atorgat tres premis especials: Premi Franca Sozzani a la Millor Col·lecció, dedicat a la reconeguda editora de Vogue Itàlia, atorgat per un jurat internacional d’excepció; Premi Isabel Coixet al Millor Fashion Film, concedit per la reconeguda directora de cinema; i el Premi Manuel Outumuro al Millor Shooting.

Fashioners of the world

Fashioners of the World és la celebració d’intensos anys d’estudi en una emocionant desfilada de moda. Creativitat, tècnica i imaginació han estat els motors dels alumnes del Títol Superior en Disseny de Moda i del BA (Hons) in Fashion Design”, explica Alessandro Manetti, Director General del IED Barcelona sobre les vint-i-quatre col·leccions presentades al Recinte Modernista de Sant Pau.

Les propostes mostren l’apassionant procés de disseny realitzat al llarg dels estudis mitjançant colors, sketches i imatges. Imaginaris que irradien passió, talent i caràcter. Totes aquelles inquietuds d’una nova generació es plasmen en innovadors teixits, volums, estampats, materials i complements que reflecteixen les múltiples identitats d’una societat global, contemporània i a l’avantguarda”, afegeix el director de l’IED.

El resultat final és fruit d’un gran esforç per part dels estudiants fruit de l’exigència i les qualitats de tot el cos docent de l’IED Barcelona que els va guiar durant el procés. Els alumnes han comptat amb l’assessorament de professionals com Pilar Pasamontes, Directora Científica de Moda, i Julia Weems, Directora de l’Àrea de Moda, qui els han transmès els seus coneixements durant el desenvolupament del projecte final.

“Com cada any tenim col·leccions molt diferents, seguint l’esperit de l’escola. El IED Barcelona vol que cada alumne tingui la seva pròpia empremta i la seva pròpia personalitat, evitant ser esclaus de les tendències. La gran diversitat de Fashioners of the world és el segell d’aquesta desfilada”, explica Pilar Pasamontes.

Reconeguts dissenyadors com Lydia Delgado, Juan Vidal, René Zamudio, Sebastián Pons, Juan Salvadó i José Castro han estat els directors creatius de les col·leccions presentades i l’estilista Jaume Vidiella dels projectes dels estudiants del Títol Superior en Disseny de Moda itinerari en Estilisme i Comunicació de la Moda.

Premi Franca Sozzani a la Millor Col·lecció

La col·lecció “1933” de la Carla Alberch, alumna del BA (Hons) in Fashion Design ha estat la guardonada per un jurat internacional format per Elisa Pervinca Bellini, Talent Editor de Vogue Itàlia, Charo Izquierdo, Directora de Mercedes Benz Fashion Week Madrid, Marta Coca, directora de 080 Barcelona Fashion i Estermaria Laruccia, directora de Valmont Barcelona Bridal Fashion Week.

La col·lecció s’inspira en els records de l’avi de la dissenyadora, qui va créixer en una fàbrica d’estampació tèxtil de tradició familiar. La proposta investiga noves maneres d’imprimir sobre teixits seguint la tècnica “à la lyonnaise”, pròpia de l’empresa.

Els set looks dissenyats per a home evoquen la vestimenta dels anys seixanta i a la roba que vestia el seu avi. La proposta reinterpreta les típiques peces del moment amb materials naturals com el cotó o la seda. Explota la idea de la peça única amb teixits rudes i de colors neutres per a oferir peces de qualitat. Els estampats, presents en tota la col·lecció i realitzats artesanalment, es conceben com les memòries del passat que segueixen presents en l’actualitat redissenyant els dibuixos originals de l’empresa.

Premio Isabel Coixet al Mejor Fashion Film

Destaquem les propostes audiovisuals per a les seves col·leccions creades pels joves, que s’han volgut premiar pel seu valor artístic, visual i creatiu. Per aquest motiu, la prestigiosa directora de cinema Isabel Coixet ha estat l’encarregada de ressaltar la mirada cinematogràfica i el talent dels creadors.

“Diary of a grown up girl” de Beatriz Caballer ha estat el fashion film guanyador del premi, que va lliurar a través d’un vídeo d’agraïment d’Isabel Coixet en acabar la desfilada. La proposta de l’estudiant del Títol Superior en Disseny de Moda itinerari d’Estilisme i Comunicació de la Moda, s’inspira en la vida de la seva àvia, marcada per una crua postguerra i diferents adversitats que l’han portat a definir la seva personalitat. El fashion film indaga en la cerca de la identitat d’un mateix, el pas de la infància a la maduresa i com certs esdeveniments marquen una vida.

Premi Manuel Outumuro al Millor Shooting

Per a acabar, Manuel Outumuro ha lliurat el premi que porta el seu nom al shooting d’Amalia Rebollo, fruit de la seva col·lecció “Eduarda”.

“Eduarda” és una col·lecció de set looks inspirada en les marionetes com a pretext per a explicar una història carregada de poesia, dubtes, pressió i alliberament. Dissenys banyats de blanc que a poc a poc es tenyeixen de grisos marengo i que recobren la seva llum, al final, per a manifestar un alliberament com a paral·lelisme de les experiències viscudes al llarg d’una vida.

Les peces prenen de referència les siluetes de l’època victoriana i presenten manipulacions subtils inspirades en el paper amb teixits rígids juntament amb uns altres més lleugers com a organzes i tuls de seda. Cotilles, estructures interiors i teixits rígids, defineixen figures netes i estructurades que reflecteixen la sensació repressió i les expectatives socials que, en estar tenyides de blanc, resulten impol·lutes.

A més dels guanyadors han pogut mostrar les seves col·leccions els següents alumnes:

Joana de Planell – Que va a ser de nos, Mª del Pilar Salas – Resiliencia, Laia Canales – Act 1, Anastasia Yakhimovich – Digital_, Ariadna Bacerra – FEMME, David Albiol – Liberty, Carlota Trias – AMÉ, Mariana Dominguez – Incubus, Estibaliz Saitua – Amama, Daniela Morey – Them and then us, Jailin Zhang – Tyrant, Veronica Cuenca – Trilemma, Luciana Cabrales – Ser, Irene Castro – Quantum Presence, Álvaro Mars – Teatro Paradiso, Roser Garcia – 19.21, Alexandra Gavonel – Bitten by the witch fever, Maria Scarlett Elges – Fragmenstein, Brenda González – Freedom of Panorama, Najjat Guerra – Vacios, Paula Stölt – Grossmutter i Vicente Paolo Chulia – Couture Maladroite.