Estudiants de l’IED presenten els seus projectes d’innovació al CERN
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: Seat Mergo |

Projecte: Seat Mergo

Estudiants de l’IED presenten els seus projectes d’innovació al CERN

IED Barcelona Escola Superior de Disseny, ESADE Business and Law School,,  i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de laUniversitat Politècnica de Catalunya (UPC)van presentar, el 26 de febrer, els quatre projectes que van desenvolupar durant la seva participació a la iniciativa internacional CBI(Challenge-Based Innovation), en col·laboració amb el CERN, centre líder mundial en física de partícules, en la recerca de noves solucions per al futur de la humanitat.

Els projectes presentats eren el resultat de la feina de divuit alumnes dels tres centres al llarg de sis mesos, en un programa de formació experimental sobre innovació, juntament amb estudiants d’Itàlia, Noruega, Finlàndia i Austràlia. L’objectiu era crear productes i serveis per resoldre els problemes que afronta la societat actual.

La presentació es va fer en una gala oficial a l’Auditori del CERN, davant d’un públic integrat per la comunitat de científics de l’organització. El resultat de les propostes fou una demostració d’innovació unint la ciència amb l’àmbit social, que és l’objectiu principal de la iniciativa. Posteriorment, els assistents van poder conèixer i experimentar els prototipus de cada projecte a una exposició que es va fer al centre IdeaSquare del CERN.

Els estudiantes d’ESADE, l’IED i l’ETSETB de la UPC van destacar per les seves propostes, que responien a quatre reptes ambiciosos, com ara reduir el malbaratament dels aliments al món; inventar un sistema viable que ajudi a les persones amb discapacitats físiques a millorar la seva mobilitat natural; dissenyar un sistema que faciliti informació sobre l’efecte de les interaccions entre persones, i crear un servei personalitzat que aporti benestar i seguretat combinant dades de l’entorn amb informació sobre el comportament humà. 

Experiència internacional amb científics de primer nivell Veure vídeo

El programa de formació ha permès als estudiants combinar un període de treball d’un mes al centre IdeaSquare (15 dies en començar el projecte i 15 dies per finalitzar-lo) i cinc mesos de treball en equip de forma presencial a Barcelona i a distància online, assessorats per tutors de les set universitats participants. Aquest és un bon exemple de cocreació i col·laboració entre diferents disciplines, en què ESADE aporta els seus coneixements en management; l’IED, en disseny, i la UPC, en enginyeria. Des del començament del projecte, els estudiants utilitzen metodologies pròpies de la innovació, com el design thinking, de manera que cada un d’ells hi pot aportar coneixements des de la perspectiva en què està especialitzat.

El projecte CBI ha ofert als estudiants la possibilitat d’interaccionar amb diversos experts del CERN, màxim exponent del desenvolupament de les noves tecnologies. Els participants han pogut viure una experiència real i única durant la fase final del prototipatge de cada projecte, treballant amb científics de l’organització i aprenent sobre la seva àrea específica de coneixement.

La participació dels tres centres universitaris en aquesta iniciativa de caràcter global mostra la seva aposta per l’economia de la innovació, promovent la internacionalitat i la col·laboració per atendre les necessitats de la societat en el present i en el futur. I també contribueix a enfortir Barcelona com a ciutat ben posicionada mundialment pel seu caràcter creatiu i multidisciplinari.