Estudiants de l’IED Barcelona col·laboren amb el CERN
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: Serial Seeds | Fashion

Col·lecció: Serial Seeds

Estudiants de l’IED Barcelona col·laboren amb el CERN

Un equip de 19 estudiants, format per vuit estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, cinc d’ESADE i sis de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, han estat elegits per participar al Challenge Based Innovation (CBI Mediterranean), una iniciativa de l’European Organization for Nuclear Research (CERN) -centre capdavanter mundial en física de partícules-, a la cerca de noves solucions per al futur de la humanitat. Per segon any consecutiu, els estudiants d’aquestes tres institucions d’educació superior són els únics espanyols que han participat en el programa de formació experimental sobre innovació Challenge Based Innovation, obert a universitaris d’arreu del món i destinat a escurçar la distància entre ciència i societat.

 

Després d’unes setmanes d’aprenentatge amb científics del CERN a les instal·lacions de Ginebra (Suïssa), els estudiants de les tres institucions s’han enfrontat als quatre reptes, treballant conjuntament i durant quatre mesos a l’espai Emprèn del Campus Nord de la UPC, a Barcelona. El treball ha estat multidisciplinari, des dels camps d’estudi i coneixement de cada estudiant. La missió: crear productes i serveis que solucionin problemàtiques a les quals s’enfronta la societat actual, des de tres vessants: l’enginyeria (per aportar la solució tecnològica), el management (per aportar la gestió i la viabilitat del projecte) i el disseny (per facilitar la usabilitat i l’experiència del producte o el servei).

Concretament, els estudiants de la UPC, ESADE i l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny s’han concentrat, en aquesta edició del CBI Mediterranean, en aportar solucions a quatre reptes socials imperants en la nostra societat actual, i que han donat, com a resultat, una tecnologia que ajuda a reduir l’alfabetització infantil i juvenil en països en vies de desenvolupament, un sistema per resoldre els problemes d’accés a l’aigua neta i potable (per evitar malalties i morts relacionades amb la manca d’higiene), un sistema per millorar la distribució d’aliments  (conservant el producte fresc i garantint la seguretat alimentària) i una eina per incrementar i facilitar la mobilitat laboral entre països de la Unió Europa.

 

Per part de la UPC, l’equip de l’ETSETB està format per estudiant del grau en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació, del master’s degree in Electronic Engineering i del master’s degree in Telecommunications Engineering, i han estats coordinats en aquesta experiència pel professor Ramón Bragós, de la mateixa escola. Pel que fa als estudiants d’ESADE, cursen actualment els estudis de Full-time MBA i han estat coordinats per la professora Lotta Hassi. Els estudiants de l’IED Barcelona, coordinats pels professors Luciana Leveratto i Guido Charosky, cursen els Títols Superiors en Disseny de Producte i Disseny de Transport i el Diploma IED en Advertising and Branding. En dos dels quatre reptes plantejats hi ha participat també, remotament, altres vuit estudiants de la Università degli studi di Modena e Reggio Emilia, d’Itàlia.

Un arbre savi amb pantalles: Bam-Boo

 

Com podem reduir significativament l’analfabetisme infantil i juvenil en escala als països en desenvolupament, amb l’ús de la tecnologia? La solució proposada és Bam-boo, un quiosc de coneixement, amb una estructura similar a un arbre, que conté pantalles per fer interactuar a una comunitat amb la informació emmagatzemada i involucrar-la en experiències d’aprenentatge i generació de coneixement. Entre els continguts d’aquest quiosc s’inclouen jocs i desafiaments per millorar la pròpia comunitat i el procés d’aprenentatge individual.

 

Kelvin food for u, menjar envasat a la temperatura ideal

Com es poden lliurar aliments a domicili mantenint el menjar fresc, a la temperatura seleccionada i garantint la seva seguretat? La proposta de Kelvin food for u es basa en una caixa d’aire, elaborada amb un material desenvolupat al CERN i utilitzat anteriorment per la NASA, que manté el menjar aïllat i refrigerat. El sistema, que compta pel seu desenvolupament amb la col·laboració de les empreses Carrefour i Reimagine Food, permet garantir la qualitat alimentària gràcies al seguiment de la temperatura del menjar envasat en temps real a través de sensors. El sistema es pot fer servir per distribuir aliments a domicili, i també preveu la possibilitat de tenir punts de recollida. Aquest projecte obre la porta a assegurar el menjar en condicions òptimes a col·lectius amb poc recursos i ajudar, així, a combatre la fam al món.

Water Safety, sensors per detectar l’aigua potable

Com podem millorar la salut pública mitjançant l’accés segur a l’aigua? La solució que es planteja per aquest repte, un dels més importants a escala global, és instal·lar una xarxa de sensors a les fonts d’aigua (preses, pous) que recopila dades sobre la qualitat de l’aigua i detecta qualsevol problema de salubritat que es pugui ocasionar. Aquesta informació es visualitza en un mapa que indica l’estat d’aquestes fonts i que pot enviar la informació per SMS, si és necessari.

 

El sistema transfereix la informació en un entorn web, accessible també a través de dispositius mòbils, per a la xarxa de tècnics i d’ONG que treballen en comunitats on no es disposa d’aigua corrent. Aquesta informació és de gran utilitat per fer tasques de manteniment o realitzar projectes en zones remotes, en els quals és necessari localitzar les fonts properes i la qualitat de l’aigua. La tecnologia utilitzada comprèn des de bases de dades, fins a sensors sense fils, passant per programació per fer aplicacions mòbils o l’ús de LEDS per visualitzar els resultats.

 

El Talent Hub, suport per triar un destí laboral a Europa

Com és possible augmentar la mobilitat laboral dels treballadors en països de la Unió Europea amb el suport d’eines pròpies de big data? El Talent Hub és un entorn web pensat tant pels serveis de recursos humans de les organitzacions com per als candidats qualificats ja registrats a xarxes socials o en portals laborals com Linkedin, Infoempleo o Trovolavoro. Per part seva, els candidats escollits poden fer servir la plataforma per conèixer les condicions de vida dels possibles punts de destí professional: allotjament, drets socials i laborals, serveis sanitaris, educatius o transports, etc.

 

La plataforma integra dades com MySQL, Amazon AWS, eines d’aprenentatge i automàtic i d’altres vinculades al tractament de big data, algunes d’elles desenvolupades al CERN. Es tracta d’una eina que ajuda a captar talent i a inclinar la balança cap un destí laboral o un altre. El projecte compta amb el suport del Ministeri italià d’ocupació i de l’empresa Iconsulting, així com del programa Horizon 2020.

 

Els estudiants presentaran els projectes ja acabats, els quals poden donar peu a noves iniciatives de negoci, als científics del CERN, el 10 de desembre, en una gala que tindrà lloc a les instal·lacions del laboratori europeu a Ginebra.