Es pot convertir Barcelona en una pista d’esports?
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar | Management

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar

false

Es pot convertir Barcelona en una pista d’esports?

Els estudiants del Títol Superior en Disseny de Producte i el Títol Superior en Disseny d’Interiors de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny han presentat a l’Institut Barcelona Esports (IBE) de l’Ajuntament de Barcelona una relació de treballs realitzats durant aquest curs, dins del marc del conveni signat entre ambdós organismes, per incentivar l’esport a la ciutat entès com a factor d’innovació, cohesió social i millora del benestar.

 A partir del repte de convertir la ciutat de Barcelona en una pista esportiva, els estudiants han dissenyat 14 projectes que promouen experiències sensorials per activar cos i ment, zones d’entrenament actiu a espais de la ciutat o la pràctica d’esports extrems com el freediving (esports d’apnea).

El resultat és fruit d’una reinterpretació fresca, creativa i professional sustentada en una profunda investigació i reflexió sobre conceptes com la creació de comunitat, la integració, la consciència mediambiental o la conciliació cos-ment, prenent com a eix vertebrador la pràctica de l’esport. S’han estudiat quines són les necessitats reals dels ciutadans de Barcelona per tal d’idear possibles solucions que permetin practicar esport amb total llibertat i seguretat en entorns urbans i així aconseguir un benestar total, físic i psíquic.

Els projectes s’han pensat per ubicacions específiques de la ciutat, com ara la carretera de les Aigües, la platja de la Barceloneta, les instal·lacions de l’antiga piscina de Montjuïc, els tinglados del Port de Barcelona o els diferents parcs i jardins municipals.

Un espai esportiu concebut com un oasi urbà sense contaminació, un projecte paisatgístic pensat com a àrea de descans, entrenament i connectivitat per a runners o una piscina de vidre de 40 metres de profunditat on poder practicar el freediving amb vistes aèries de Barcelona son algunes de les propostes. Altres contemplen escultures urbanes que fusionen cultura i esport a través de la pràctica del skate, passant per piscines d’aigua de mar que connecten cos i ment mitjançant freqüències de so, fins a una escultura efímera que crea melodies mitjançant l’exercici físic de l’usuari.

Pensades per a tot tipus de públics i amb el disseny i l’esport com a peces centrals, els alumnes de l’IED han desplegat un ventall de propostes innovadores que, en paraules del director general de l’IED Barcelona, Alessandro Manetti, “converteixen la ciutat de Barcelona en un laboratori del futur en termes de connectivitat, comunitat, conciliació de cos i ment o sostenibilitat”. Per la seva part, Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, va comentar en acabar la presentació dels projectes: “Aquesta col·laboració permet trobar el nexe entre el món acadèmic i les necessitats reals, dos àmbits que, sovint, s’allunyen massa”.

Reinterpretant el paradigma

El procés de creació ha constat de tres fases en les quals els estudiants han estat en continu contacte amb l’IBE, a més de disposar del suport constant de l’equip docent, liderat per Oriol Guimerà i Raffaella Perrone, director de desenvolupament i directora operativa de l’Àrea de Disseny de l’IED Barcelona respectivament, i dels tutors dels projectes Sergi Carulla, Óscar Blasco i Harry Paul.

La primera fase del projecte s’ha orientat a la investigació de la situació actual dels espais i serveis esportius de la ciutat, així com a detectar les necessitats dels barcelonesos. Durant la segona, els estudiants han traduït les seves idees concebent solucions originals i alternatives que respecten els criteris d’usabilitat, atmosfera, il·luminació o funcionalitat. Finalment, han concretat les propostes, que aposten per la innovació, la cohesió social i el benestar i que van presentar en el Museu Olímpic i de L’Esport Joan Antoni Samaranch el divendres 15 de juny davant un jurat d’experts.