El turisme sostenible del futur per estudiants de Producte i Interiors del IED Barcelona en la BDW’21 Pro
EXPLORE IED BARCELONA
 

PROJECTE: FRESH FACES UNIQUE EDITION | Management

PROJECTE: FRESH FACES UNIQUE EDITION

El turisme sostenible del futur per estudiants de Producte i Interiors del IED Barcelona en la BDW’21 Pro

Els estudiants de 4t curs del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics de Disseny d’Interiors i Disseny de Producte han presentat en el marc de la Barcelona Design Week ‘21 Pro els seus projectes finals, centrats en el futur del turisme.

Sota el concepte ‘New Tourism -New Scenarios for a Sustainable Future‘, l’esdeveniment va oferir la visió dels nous talents del disseny de l’IED Barcelona sobre un sector que necessita redefinir-se.

Prenent la ciutat de Barcelona com a cas d’estudi i amb la COVID de teló de fons, les propostes tracten de respondre amb innovadors serveis, productes o espais a l’evolució de les necessitats i hàbits dels usuaris, el canvi en el sistema de prioritats i l’aparició de nous requisits i normatives al sector turístic.

Així, avancen des de diferents angles, alguns més especulatius i altres de fàcil materialització avui dia, els principals eixos d’actuació per a la transformació del sector: sostenibilitat, inclusió, tecnologia al servei dels ciutadans, connexió amb la naturalesa, recuperació del patrimoni o socialització.

D’un costat, s’han concebut propostes amb un fort component tecnològic. Destaquen els cotxes càpsula o allotjaments de disseny futurista per a transportar i acollir a viatgers en un hipotètic futur que demanda majors garanties de seguretat, així com globus estratosfèrics que exploren les possibilitats del turisme espacial.

Des d’una perspectiva més local, altres projectes aposten pel descobriment de la ciutat, els seus espais verds o patrimoni. Els estudiants han ideat intervencions diverses que apel·len a la connexió amb la naturalesa, la inclusió o els vincles emocionals amb l’entorn. Un espai sensorial per a descobrir la identitat de Barcelona a través de sentits diferents a la vista, blocs ergonòmics i sostenibles concebuts com a punts de descans, lectura o socialització en parcs i jardins o instal·lacions efímeres de llum en arbres del Parc Güell són alguns exemples.

La gastronomia i les activitats d’oci per a enfortir el sentiment de pertinença o la interacció entre ciutadans i visitants són altres línies d’actuació materialitzades en els projectes. Des d’intervencions en els mercats locals de la ciutat mitjançant experiències culinàries, fins a espais públics de connexió dinàmica entre locals i turistes.

Aquesta presentació, celebrada a Barcelona Centre de Disseny en format híbrid i davant un grup d’experts del sector, ha estat la culminació d’un procés de treball desenvolupat pels estudiants al llarg de cinc mesos en col·laboració amb Barcelona Global.