El Museo Guggenheim Bilbao acull el 25è aniversari de l’IED a Espanyaa
EXPLORE IED BARCELONA
 

Colección: DINO | Fashion

Colección: DINO

El Museo Guggenheim Bilbao acull el 25è aniversari de l’IED a Espanyaa

L’IED Escola Superior de Disseny va celebrar a Bilbao el passat 18 de novembre el 25è aniversari de la seva arribada a Espanya amb un esdeveniment que rendia homenatge a la creativitat i al talent en el marc del programa TOPArte del Museo Guggenheim Bilbao. En ocasió de la celebració de la Bilbao Bizkaia Design Week, el Museo Guggenheim Bilbao va acollir una desfilada de moda amb dissenyadors nacionals i internacionals de vint-i-cinc col·leccions d’exestudiants de l’IED Madrid i de l’IED Barcelona, que plasmaven el passat, present i futur de la institució que va aterrar a Madrid a l’any 1994. També es va projectar una mostra audiovisual que ressaltava l’impacte del disseny en el nostre entorn i la capacitat dels estudiants per definir el futur.  

Sota el lema “25 anys dissenyant el futur”, l’IED sempre ha impulsat el rol del disseny en el desenvolupament sostenible d’una societat. Ha través de la filosofia del challenge-based education darrera de cada projecte i amb l’ús de metodologies disruptives, ha proporcionat una educació atenta a les necessitats de l’esser humà.  

Aplicacions mòbils per a promoure sistemes de carsharing, complements que es produeixen mitjançant fabricació digital, accessoris que es converteixen en el nou mitjà de transport o parades d’autobusos que utilitzen energies renovables per a proporcionar informació sobre l’estat del servei, són algunes de les propostes que van sorgir al llarg d’aquests 25 anys. Això ha estat possible gràcies a col·laboracions amb institucions com la NASA o el CERN, esdeveniments com el Salone del Mobile de Milà i fins més de cent empreses de tot el món.

Dissenyadors de moda de l’IED Madrid i de l’IED Barcelona es reuneixen en el Museo Guggenheim Bilbao

Les col·leccions presentades a la desfilada que va tenir lloc en el Museo Guggenheim Bilbao són una representació de la creativitat desenvolupada pels exalumnes de l’IED al llarg de la seva trajectòria professional. Una mostra eclèctica de peces i visions que destaquen la individualitat dels dissenyadors que provenen de diferents parts del territori nacional i de països com Itàlia, el Brasil, Romania, Israel, Mèxic, Regne Unit, etc.

La moda és el mitjà més potent d’expressió de la identitat dels éssers humans. És el connector i col·lector dels somnis, les pulsions, les preocupacions, les inspiracions de les persones… i per això, volem mostrar un mosaic representatiu del talent IED dels últims 25 anys”, explicava Alessandro Manetti, CEO del IED a Espanya.

Les col·leccions defineixen el futur de la moda i reflecteixen els desafiaments que el sector presenta en l’actualitat amb propostes realitzades sota una mirada sostenible, dissenys conceptuals i d’avantguarda, delicades peces confeccionades a mà i de producció local o vestits de festa per a grans celebracions que segueixen les tècniques de l’alta costura.

Entre els dissenys es troben col·leccions de reconegudes firmes de moda, joves promeses emergents, dissenyadors guardonats amb importants premis com Vogue Who’s On Next o Samsung EGO Innovation Project, i habituals en la Setmana de la Moda de Nova York i en les passarel·les nacionals com la Mercedes Benz Madrid Fashion Week o la 080 Barcelona Fashion.

Per a l’ocasió, un exalumne del IED Madrid, una del IED Barcelona i un altre del IED Milano, han dissenyat dos looks cadascun per a l’esdeveniment en homenatge al 60 aniversari de la construcció del Museu Guggenheim de Nova York, dissenyat per l’arquitecte Frank Lloyd Wright. Les formes corbes en espiral, la delicadesa de les peces d’art exposades en ell o l’opulència de l’arquitectura de l’edifici són la inspiració per als dissenys, alguns dels quals han estat fabricats amb teixits Gratacós oferts específicament per a la celebració.

L’IED ha deixat com a herència una important generació de dissenyadors que promouen la cultura i la sensibilitat del disseny per tot el món”, apuntava Manetti sobre el network IED. “Sempre ens hem anticipat i avui volem celebrar-ho mirant cap endarrere, però també parlant de present i futur, amb la mirada fixa en els reptes que el món contemporani ens presenta”, va concloure.

Entre els assistents, es trobaven importants celebritats relacionades amb el món de la moda com l’actriu Rosy de Palma, la crítica internacional estatunidenca Diane Pernet, l’experta en moda belga Francine Pairon o el dissenyador Custo Dalmau, que acompanyaven a la Pilar Pasamontes, directora científica de Moda del IED, i a la Julia Weems i el Mosiés Nieto, directors del àrea de moda de l’IED Barcelona i Madrid respectivament. Entre el càsting de models, hi figurava Palito Dominguín, germana de Bimba Bosé i filla de Lucía Dominguín, i la top Bet Callieri que es van ocupar de tancar la desfilada amb la col·lecció especial Salomon R. Guggenheim.

Amb la col·laboració de: