L’IED Barcelona i artesania de Catalunya connecten la tradició i el disseny
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: Emotional Bites | Design

Projecte: Emotional Bites

L’IED Barcelona i artesania de Catalunya connecten la tradició i el disseny

Els alumnes del tercer curs del Títol Superior en Disseny de Producte de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny han col·laborat amb Artesania de Catalunya per explorar sinergies entre la tradició i el disseny. Cada estudiant ha col·laborat amb un expert artesà per crear productes singulars i de qualitat capaços d’oferir solucions innovadores per revitalitzar el sector. Vidriers, ceramistes, luthiers o joiers, són alguns dels artesans que han participat en la col·laboració.

El projecte ha sorgit a causa de l’interès de l’IED Barcelona en promoure entre els futurs dissenyadors de producte la professió artesana com a tècnica de recuperació de la tradició, que reflecteix la riquesa d’una cultura, la gent, la geografia i l’ànima de Catalunya. Així mateix, l’experiència en els tallers, allunyada dels ordinadors, és fonamental per a què els estudiants experimentin processos creatius diferents juntament amb les noves tecnologies i amb les tècniques artesanes per tal de crear nous i innovadors productes.

L’artesania local s’entén com un catalitzador d’idees que, durant aquesta col·laboració, permet als alumnes connectar amb les arrels d’un territori específic. Els estudiants van poder explorar una determinada àrea del disseny connectant-la amb un mètode de fabricació artesanal concret per a crear un discurs inspiradors de la història del seu disseny des de l’idea inicial fins a la peça o peces finals. Les propostes finals havíem de tenir en compte la realitat del mercat, els costos, les possibilitats de producció i la logística.

 

PROJECTES

62 grados

Alumna: Ana María Valdivieso

Artesà: Xavier Vidal i Roca – luthier

62grados és un expositor d’ampolles de vi que s’inspira en la música i el vi català. El projecte és fruit de la col·laboració amb el luthier Xavier Vidal, artesà d’instruments de corda i fusta, que expandeix les sinuoses formes dels violins al disseny de producte per crear una peça única i contemporània. En un angle de 62 graus, la proposta exposa ampolles de vi en un suport elegant, equilibrat i geomètric.

 

Gemstories

Alumna: Natalia Barinova

Artesana: Gemma López

Gemstories és una peça de joieria inspirada en la icònica arquitectura de l’Eixample de Barcelona. El procés de producció comença amb la realització en impressió 3D de la peça final. A partir d’aquest primer model, es va realitzar un motlle i, mitjançant la tècnica de colada (fundació), es creen les peces finals en plata, combinant tecnologia i artesania. El penjoll final està inspirat en les històries i emocions generades a partir dels viatges i visites a altres ciutats o països. Gemstories pretén reinventar el concepte del souvenir, que actualment es produeix com un objecte impersonal, per a crear una col·lecció de joieria que connecti més íntimament amb els records de l’experiència.

 

CREMA

Alumna: Paula Chacartegui

Artesà: Ferran Collado – Artista Vidriero

CREMA és un joc de vasos i gerres fets de vidre bufat que s’inspiren en la crema catalana, uns postres típics de la gastronomia de Catalunya. La proposta es composa de vasos baixos, altres de més alts i una gerra, tots ells caracteritzats per un acabat mate i un estat deformat que representen el “cremat” del plat i la textura del mateix. Gràcies a Ferran Collado, artista del vidre, el resultat final transmet una gran emotivitat i posseeix una identitat única. Crema, doncs, és un joc de vasos que  es constitueix com una experiència única tant visual com tàctil.

 

 

Generós

Alumne: Tienyu Hsing

Artesà: Granits Barbany

Descripció:

Generós és una guardiola fabricat amb granit amb un interior petit i un exterior robust pensat per estalviar menys i gastar més. El disseny, especialment el sistema tancament, funciona de tal manera que amb un major número de monedes a l’interior, més difícil és obrir la guardiola. Sota aquesta premissa i en col·laboració amb Granits Barbany, l’estudiant ha desenvolupat un disseny composat per dos mòdul s que permeten una fàcil obertura lliscant verticalment per accedir ràpidament als estalvis.

 

Cosy Column

Alumna: Vanessa Vargas Barreto

Artesana: Annie Michie

Cosy Column és un coixí cilíndric inspirat en l’arquitectura i l’art de la Sagrada Família. El disseny representa la forma de les columnes de l’interior de l’edifici, mentre que la part superior i inferior exhibeixen els colors i les formes de les finestres amb els brodats de colors d’Annie Michie. Els vitralls de la coneguda arquitectura són representats amb aquests  brodats que transformen el coixí en una peça única plena de delicadesa, simbolitzant la màgia del tacte i l’essència del color.