Alumnes de Business Design estudien la viabilitat d’un servei de transport marítim per al Port de Barcelona
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: COLOUR ME IN | Fashion

Col·lecció: COLOUR ME IN

Alumnes de Business Design estudien la viabilitat d’un servei de transport marítim per al Port de Barcelona

Estudiants de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny han ideat sistemes de servei de transport públic marítim per al Port de Barcelona. Com a part del procés de desenvolupament de l’àrea de Nova Bocana, el Port de Barcelona va acudir als alumnes del Diploma IED in Business Design perquè dissenyessin un servei de transport marítim públic a partir de les necessitats reals dels barcelonins.

Els alumnes, guiats pels coneixements d’experts del Port de Barcelona i l’equip docent de l’IED, van estudiar en profunditat la realitat de l’entorn social, econòmic i tecnològic del futur servei per dissenyar una proposta que s’adeqüi a les necessitats actuals dels ciutadans. Van recórrer a diferents associacions de veïns, van entrevistar als principals stakeholders de la zona i van analitzar el comportament dels usuaris en els transports públics de Barcelona. Van detectar quines són les principals tendències dels grans ports europeus que, cada vegada més, es posicionen com smartports, utilitzen recursos sostenibles i compten amb accessos adaptats a tot tipus de persones.

Els alumnes proposen l’aplicació d’un servei respectuós amb el medi ambient utilitzant energies renovables i no contaminants per reduir la contaminació del port. Tecnològicament, plantegen la incorporació de sistemes de compra i venda anticipada online de bitllets a través d’una pàgina web clara i dinàmica, sistemes de Smart ticketing i pantalles interactives en les estacions que ofereixen informació pràctica i de qualitat.

També conceben aquest servei com un nou espai de socialització per als ciutadans de Barcelona, ​​amb una accessibilitat adaptada a les necessitats de qualsevol passatger, incorporant serveis d’estacionament de bicicletes o accessos per a persones amb mobilitat reduïda. A més, amb la recuperació de la zona de Nova Bocana, es planteja una obertura de la ciutat cap al mar amb serveis annexos al transport com restaurants amb gastronomia de proximitat o botigues amb productes locals.

Els estudiants han seguit la metodologia Design Thinking, i les seves eines per dissenyar el servei i generar innovació. A partir d’un profunda i exhaustiva anàlisis de l’entorn i de les necessitats reals dels usuaris, els alumnes han aconseguit definir un projecte sòlid i capaç d’oferir un punt de vista innovador al futur transport marítim del Port de Barcelona. S’han utilitzat eines com el costumer journey, els mapes d’actors, anàlisi de tendències, estudis de viabilitat i accessibilitat, prototipat ràpid o testeig d’usabilitat, unes tècniques que s’estudien a l’IED Barcelona.

“El punt de vista dels alumnes de l’IED Barcelona ha estat molt important per poder dur a terme aquesta proposta que suposarà un canvi important per a la ciutat. La creació d’un servei sostenible, fiable i de qualitat és essencial per al Port de Barcelona”, explica David Pi Roca, responsable de Planificació Territorial, Gestió Tècnica de Concessions i Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de Barcelona.

“L’oportunitat que han tingut els nostres alumnes amb aquest projecte ha estat molt enriquidora per al seu desenvolupament professional, ja que han realitzat una profunda investigació de camp que ha permès plantejar innovadors serveis davant d’una proposta que era un llenç completament en blanc”, apunta Manuela Procopio, directora de l’àrea de Management for Creative Industries de l’IED Barcelona.

DESCRIPCIÓ DELS PROJECTES

 

COLUMBUS

Alumnes: Ioana Crasovan y Juanita Villamizar

Descripció: Columbus és un servei de transport marítim que ofereix una ruta ràpida a través de l’interior del Port de Barcelona. Es tracta d’un vaixell construït amb materials sostenibles i energia renovable que es planteja com un sistema de transport modular que compta amb un accés fàcil per a tot tipus d’usuaris per tal d’augmentar la freqüència del servei i reduir temps en el desembarcament i embarcament dels passatgers. També es contempla com un atractiu turístic pel seu recorregut, ubicació i experiència 360º gràcies al restaurant, botiga de records i punt d’informació.

NAVIA: La gente, la ciudad, el mar

Alumne: Toby Fox

Descripció: Navia és un sistema de transport públic pensat com un nou espai de socialització entre la gent, la ciutat i el mar. Utilitza les últimes tecnologies en smartports per crear una experiència d’usuari completa abans, durant i després del trajecte gràcies a un sistema d’informació digital clar i efectiu, smart ticketing o panells interactius que asseguren un servei fiable, accessible i còmode. No només està pensat com una ruta d’unió entre la ciutat i el mar, sinó que també proposa col·laboracions amb empreses i associacions locals per recuperar la relació entre els ciutadans i la costa de Barcelona.

 

INFORMATION GUIDE

Alumnes: Erna Rán Jóhannsdóttir y Natalia Ruiz

Descripció: Aquesta proposta se centra a estudiar el flux d’informació entre el nou transport marítim del Port de Barcelona amb els ciutadans. Les estudiants han observat que els nivells de satisfacció dels usuaris amb un transport urbà varien segons la simplicitat i efectivitat dels sistemes informatius del servei. Information Guide és una guia visual clara i dinàmica de la comunicació gràfica del transport en els diferents suports digitals -pàgina web, aplicació mòbil o pantalles interactives- i físics –senyalística, mapes o trajecte del vaixell-.

TELL STORIES, SHARE IMAGES

Alumna: Maria Ilaria Robba

Descripció: La proposta de l’alumna investiga la reputació dels serveis de transport públic entre els ciutadans. A través d’un sistema de transport dinàmic, efectiu i sostenible “Tell stories, share images” planteja una estratègia de comunicació integral per al transport marítim que inclou posicionament en xarxes socials, pla de relacions públiques i publicacions editorials que conviden els passatgers a compartir la seva experiència a través dels diferents sistemes de comunicació social per a crear fidelitat i confiança amb el servei.