‘Dona-li la volta a l’ampolla’: Estudiants de Disseny de Producte en Cultivando Talentos II
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar | Management

Projecte: NAVIA: La gent, la ciutat, el mar

‘Dona-li la volta a l’ampolla’: Estudiants de Disseny de Producte en Cultivando Talentos II

El plàstic que ja hem generat no desapareixerà fins dins de més de 200 anys. Per aquest motiu, totes les iniciatives per a reduir el consum del plàstic i, a més, buscar-li una segona vida són necessàries i crucials.

Des d’aquest objectiu, granini –que porta anys treballant en la millora de tots els seus processos de producció, compensant les emissions de CO₂, reduint el pes dels seus envasos o oferint un 25% de r-PET en les seves ampolles, entre moltes altres accions,– va impulsar Cultivando Talentos. En la seva segona edició, aquest programa ha comptat amb estudiants de Disseny de Producte de l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny per a buscar solucions que transformin el plàstic ja generat en una matèria que es pugui usar de nou.

El passat 24 de març es va celebrar la presentació de les propostes resultants en el mateix centre educatiu en el qual, setmanes abans, es va impartir un workshop per a guiar i fer costat als estudiants en el desenvolupament dels seus projectes. En ell van participar professors del centre, Núria Vila, dissenyadora sostenible i professora del Màster en Disseny Sostenible i Impacte Social de l’IED Barcelona, i també referents del sector com Real Precious Plastic, Oiko Design Office i Sloppy Tunas. Tots ells van aportar la seva experiència, recursos i suport en el procés de conceptualització i experimentació dels projectes.

Un total d’onze estudiants han participat en aquesta acció organitzant-se en tres grups dels quals han sorgit projectes amb enfocaments diferents, però connectats entre si.

Per al primer, els alumnes han proposat una sèrie de jocs infantils que, a través del seu moviment quan estan en ús, van triturant plàstic i ho converteixen en material útil per a fabricar nous objectes. Amb aquesta idea es cobreix el primer pas de posar el plàstic en circulació: triturar-lo perquè pugui servir com a material per a un nou objecte.

La segona proposta consisteix en un espai social, un taller que serveixi, d’una banda, per a conscienciar i fomentar a la comunitat el reciclatge i, per un altre, oferir la possibilitat de reparar coses, a través de material reciclat, amb màquines d’impressió 3D.

Finalment, el tercer disseny es basa en estructures pràctiques, funcionals i polivalents, que poden servir per al cultiu de fruites i que estan fetes a partir de material reciclat, prenent com a base el material propi de les ampolles i els taps granini. Un clar exemple de donar-li una segona vida al plàstic i no deixar que es converteixi en residu.

Així mateix, els estudiants del IED Barcelona i l’equip de granini han decidit col·laborar amb la Fundació ECOMAR, amb la qual realitzaran una donació econòmica i participaran en una recollida de residus plàstics a la platja del Fòrum de Barcelona per a fer un pas més tots junts en la preservació del planeta i del medi ambient.