Disseny i artesania amb segell català
EXPLORE IED BARCELONA
 

Projecte: Seat Mergo |

Projecte: Seat Mergo

Disseny i artesania amb segell català

L’’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) i l’IED han impulsat per quart any consecutiu un projecte que posa en contacte els estudiants del 3r any del Títol Superior en Disseny de Producte amb 17 experts artesans perpromoure entre els estudiants el mestratge artesà i crear nous productes i objectes singulars, innovadors i de qualitat. 

El tradicional Tortell de Reis, la muntanya de Montserrat, la cultura urbana del skateboarding de Barcelona,  els castellers,  la Costa Brava, el poeta Joan Brossa o la llegenda de Sant Jordi, són algunes de les fonts d’inspiració dels 20 projectes que han participat en aquesta edició de la iniciativa, que aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector.

La iniciativa aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector. En aquest sentit, es vol donar vida als objectes dissenyats fora de l’àmbit acadèmic, que els dissenys tinguin una projecció real i puguin ser comercialitzats, reivindicant la feina feta per “l’equip artesà/dissenyador”. Les propostes finals han hagut tenir en compte la realitat del mercat, els costos, les possibilitats de producció, la logística i el disseny del packaging.

 

Amb aquest projecte, es vol promoure entre els futurs dissenyadors de producte el mestratge artesà com a tècnica de recuperació de la tradició, que reflecteix la cultura, la gent, la geografia i l’ànima de Catalunya. L’alumnat, provinent de més de 10 països diferents com Israel, Itàlia, Rússia o Mèxic, ha experimentat processos creatius diferents unint les últimes tecnologies apreses durant els seus estudis amb les tècniques artesanes per crear nous i innovadors productes.

Descripcions de sete projectes

Marc

Alumna: Yael Issacharov (Israel)
Artesana: Carmen Balada
Marc és un joc de vasos de ceràmica amb un motiu geomètric a l’exterior pintat amb veladura, una tècnica pròpia de la Bisbal de l’Empordà. El disseny s’inspira en la poesia visual de l’escriptor Joan Brossa, en la idea de la transcendència del temps i en l’impacte visual de les paraules escrites en un foli. Aquestes peces volen representar la memòria del passat en una ceràmica del present, eludint un dels artistes més rellevants del segle XX.

 

SPOT. BCN

Alumne: Francesco Lucini (Itàlia)
Artesà: Florenci Andreazini
Les escultures SPOT.BCN s’inspiren en la cultura del skateboarding a les grans ciutats. Gràcies als entorns arquitectònics de Barcelona, la ciutat s’ha convertit en un referent d’aquesta disciplina esportiva a nivell internacional. Les dues escultures de marbre que conformen la sèrie representen l’esperit i la cultura urbana que es perfila i interactua segons la morfologia dels carrers de la capital catalana. A més, SPOT.BCN també està pensat per jugar-hi amb finger skates.

 

Pebre

Alumne: Alejandro Alorda (Barcelona)
Artesà: Mario Massaguer
Pebre es un pebrer fabricat amb fusta reciclada i concebut per l’estudiant en col·laboració amb l’artesà Mario Massaguer, un dels últims fusters que utilitza el torn. Inspirat en la cultura castellera, la peça inclou diferents segments que es mouen subtilment quan s’utilitza el producte per tal de crear l’efecte d’un perfecte equilibri inestable.

 

O-Sort

Alumna: Ekaterina Vasilyeva (Rússia)
Artesana: Débora Pereira
O-Sort és un penjoll amb forma d’anell que conté una pedra preciosa al centre, la qual tanca el cercle evocant, així, al tradicional Tortell de Reis. La proposta va més enllà d’una joia contemporània inspirant-se en la gastronomia catalana tot aplicant una pedra amb diferents colors a escollir, com si es tractés de fruita confitada. L’embalatge també reforça el concepte de la rebosteria catalana incorporant un paper de coca tradicional dins d’una caixa de fusta amb una coberta de cuir.

 

B Coast

Alumna: Andrea Masana (Mèxic)
Artesana: Mercè IbarzDe Blanes fins a Port Bou hi ha una de les costes mediterrànies més distingides caracteritzada per diverses irregularitats demogràfiques: camins, turons, planes, cales, penya-segats, illots… El tapís B Coast plasma la riquesa natural de la Costa Brava a través de diferents tècniques aplicades amb diversos materials i filatures en col·laboració amb l’artesana Mercè Ibarz.

 

Floris

Alumna: Stella Rosa Ferrazzo (Itàlia)
Artesà: Ferran Collado
Floris es un gerro de vidre bufat que s’inspira en la Llegenda de Sant Jordi. Exactament, el disseny representa el moment en el qual la primera gota de sang del drac cau a terra i d’ella brota una rosa. Per aquest motiu, aquesta peça es concep com el souvenir perfecte per guardar-hi la flor durant la diada de Sant Jordi. A més, compta amb una base metàl·lica de forma triangular que simbolitza l’espasa del cavaller que travessa el drac deformant, així, la base del gerro.

 

De dalt

Alumna: Rebeca Aparicio (Guatemala)
Artesà: Isidre Magre
El concepte d’aquest disseny sorgeix dels patrons, textures i estampats que es dibuixen a la ciutat de Barcelona des d’una vista aèria. Realitzat amb alabastre, una varietat del guix, la dissenyadora crea “De dalt”, un kit de pots per guardar-hi espècies amb diferents motius a la part superior aconseguits gràcies les propietats translúcides del material. Aquests dibuixos i colors plasmen l’estructura urbana de Barcelona en un souvenir elegant i funcional.