Best Thesis Awards ’22: Llibertat creativa, tradició revisitada i connexió amb la naturalesa
EXPLORE IED BARCELONA
 

Col·lecció: COLOUR ME IN | Fashion

Col·lecció: COLOUR ME IN

Best Thesis Awards ’22: Llibertat creativa, tradició revisitada i connexió amb la naturalesa

L’exaltació de la llibertat, la connexió amb la naturalesa o la revisió de la tradició des d’una mirada contemporània són aspectes destacats dels treballs de final d’estudis guardonats amb els Best Thesis Awards 2022 de l’IED Barcelona.

Les quatre propostes, de les àrees de Design, Management & Design Strategies, Moda i Visual Communication, projecten els interessos i preocupacions d’una nova generació de dissenyadors que recentment ha finalitzat la seva etapa a l’escola. Des de diferents temàtiques, tots ells comparteixen el segell IED: innovar a través del pensament del disseny.

Aquests són els resultats:

Midori

Estudiant: Daria Gorkun

Curs: Disseny de Producte

‘Midori’ és un sistema de mobiliari ergonòmic per a les biblioteques del futur, concebudes com a santuaris d’informació que han d’afavorir l’aprenentatge a través d’un ambient de calma i pau.

Per això, el projecte aposta per formes orgàniques i arrodonides, així com per l’ús de materials naturals que s’integren perfectament en un entorn obert a la naturalesa. Apostant pel disseny paramètric, el mobiliari contempla tant magatzematge de material físic com digital i incorpora tecnologies de realitat augmentada per a poder-los consultar.

Aquesta tesi respon al repte que l’empresa SEDUS va llançar als estudiants del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors en Disseny d’Interiors i Disseny de Producte: plantejar nous espais i experiències educatives per a escoles, institucions, organitzacions privades i entorns virtuals.

Pont al Palau. Clásicamente contemporáneo

Estudiant: Xabier Isasti Arregi 

Curs: Disseny Gràfic

‘Pont al Palau’ es concep com un festival dinàmic i multisensorial el nom del qual al·ludeix a la intenció de connectar dos punts: joves i música clàssica.

El projecte proposa una identitat visual a partir de la recerca exhaustiva sobre la història visual del Palau de la Música -Orfeó Català des de 1901 fins a l’actualitat. El resultat és la identificació dels elements gràfics més representatius per a la seva incorporació en nous llenguatges.

L’eix vertebral és el desenvolupament d’una nova tipografia, anomenada ‘Pont-Display’ i dissenyada exclusivament per al festival. Construïda amb una base modernista que fa referència a l’obra arquitectònica de Lluís Domènech i Montaner,  incorpora diferents terminacions, rematades i formes rescatades de la recerca.

L’herència gràfica també és present en la paleta de colors, que s’intensifica per a aportar modernitat, i en alguns dels copys dels diferents suports gràfics, com les entrades o els cartells.

Per a les diferents aplicacions gràfiques, l’estudiant recorre al concepte actual dels stickers per a distribuir la informació. També dissenya diferents materials que requereixen l’ús de la realitat augmentada o les videoprojeccions per a oferir una nova experiència a l’usuari.

Mar y Avisa

Estudiant: Marc Sanz Pey

Curs: Disseny de Moda

‘Mar i Avisa’ és una exaltació de la llibertat personal a través d’un viatge per la història d’Eivissa. Triant dos moments clau de l’illa, les invasions corsàries del segle XVII i la seva edat daurada amb l’arribada del moviment hippy, aquesta col·lecció d’home especula sobre una societat utòpica on conflueixen totes dues cultures.

El resultat d’aquesta combinació, a la qual s’uneixen influències del Rock dels anys 70 o del periodisme gonzo, és una proposta estètica carregada de simbolisme. 

Els looks inclouen peces clàssiques inspirades en les casaques del segle XVI, però desconstruides amb un toc rock, i peces més folgades i lleugeres. Banderes pirates, brodats hippies o faldilles amb volums inferiors i usant la tècnica de patchwork són alguns dels trets distintius d’aquesta col·lecció.

Made in Slow

Estudiants: Isabel Fuertes, Inés Montesinos i Marc de Verdonces

Curs: Diploma IED Marketing i Comunicació de la Moda

Aquesta proposta està orientada a estendre la línia de negoci de Made in Slow, una plataforma espanyola creada per a recuperar i preservar el patrimoni i els valors tradicionals.

Focalitzant-se en la recuperació i la posada en valor de la llana merino espanyola, el projecte parteix d’una profunda anàlisi relacionada amb aquest sector i el de la moda per a identificar l’oportunitat d’oferir un nou servei. Així, contempla el suport a dissenyadors emergents i consolidats, des de la provisió de la matèria primera fins a la fabricació de la peça final.

En la ideació i desenvolupament d’aquest full service destaquen aspectes com la qualitat de la llana o l’aposta per processos sostenibles. Així, es preveu que Made In Slow sigui present en tota la cadena de valor, garantint la producció local, la traçabilitat i la transparència en tots els aspectes.